Saturday, December 26, 2009

One night in Sofia (2009)

One night in Sofia (2009)



INFO:
Produced by ABC, distributed by Journeyman Pictures
http://www.abc.net.au/foreign/content/2009/s2588170.htm
http://www.freejock.net/

(en) Jock Palfreeman is a 23-year-old Australian currently in prison in Sofia, Bulgaria. He has been charged with premeditated murder and attempted murder with antisocial intent, following a conflict with a group of 16 men.

In December 2007, Jock witnessed the group attacking two men of Roma ethnicity (“gypsies”) in Sofia. Jock went to the aid of the Roma men, putting himself in the middle of the attack. The Roma men were able to escape, but the gang continued their vicious attack on Jock. Following the fight, one member of the gang was killed (Andrey Monov) and another injured (Antoan Zahariev). Jock maintains that he tried to escape the violent gang, and was forced to act in self-defense.

Jock was refused bail, and has spent almost two years in Sofia Central Prison. On Wednesday, 2nd December 2009, Jock gave his final plea to the court, and was subsequently found to be guilty of both charges. He was sentenced to 20 years imprisonment with civil fines of 450,000 Bulgarian Leva (about 375,000 AUD).

At freejock.net, we maintain that Jock acted in self-defense, and strongly believe he should be returned to his family and friends in Australia. The purpose of this website is to be an accurate information resource for those interested in his case, and to provide a means for his supporters to unite and support this young man through his ordeal.

(cz) Australský antifašista odsouzen ke dvaceti letům vězení v Bulharsku

Před dvěmi lety se byl Jock Palfreeman, tehdy jednadvacetiletý Australan žijící několik měsíců na bulharském venkově, pobavit s přáteli v Sofii. Když se v jednu v noci vraceli z baru, narazili na skupinu asi dvaceti fotbalových chuligánů Levski FC, kteří před jejich očima brutálně napadli dva Romy. Jock Palfreeman se jich slovně i fyzicky zastal a ocitl se tak přímo v centru konfliktu.

Napadeným se podařilo utéct, agresivita rasistů (není bez zajímavosti, že podle bulharských antifašistů a antifašistek patří chuligáni Levski FC z drtivé většiny k neonacistům nebo jejich silným stoupencům) se ale obrátila proti Jockovi. Ten na svou obranu vytáhl nůž, rasisté útočili kusy betonu. Jock během rvačky jednoho z útočníku smrtelně zranil, druhého pobodal.

Otec zabitého chuligána Levski FC Andreje Monova je známou, veřejně činnou osobou a zastává významný post na Ministerstvu vnitra. Na pohřbu mu kondolovali významní politici a vysoce postavení policisté; vedle nich se pohřbu zúčastnili stovky neonacistů. Krajní pravice z incidentu udělala „svůj" případ, který obalila nenávistnou propagandou proti cizincům.

Jock byl po incidentu byl zatčen a vzat do vazby, kde strávil dva roky. 2.prosince byl v Sofii odsouzen ke dvaceti letům vězení za úkladnou vraždu a pokus o vraždu s antisociálním motivem. Jeho přátelé a rodiče mluví o zmanipulovaném procesu, připomínají záhadnou ztrátu záznamů z bezpečnostních kamer zabírajících místo incidentu a mizení klíčových svědků.

Je nutno vyjasnit, že Jock nepatřil a nepatří k žádné politické ani radikálně antifašistické skupině či organizace. I jeho bulharští přátelé ale vzpomínají, že vždy zastával striktně antirasistické postoje. Ve své závěrečné řeči před soudem řekl mimo jiné toto:

„Nejde jen o pohrdání spravedlností a mým právem na spravedlivý a nestranný proces, ale také o signál fotbalovým chuligánům, že mají zelenou k dalším útokům na bezúhonné členy a členky společnosti, zvláště pak na rasové menšiny, které jsou pro tyto skupiny hlavním cílem jak v Bulharsku, tak v EU a na celém světě."

O Jockově případu existuje krátký dokumentární film, najdete ho níže. Stránky o jeho případu naleznete zde.

..prevzaté z http://2h.bloguje.cz/

Watch online / Pozrite si to online:
http://www.youtube.com/watch?v=HB_wBETrCSI



Download:
..you can use www.keepvid.com for downloading the best quality video from youtube

Transcript:
http://www.abc.net.au/foreign/content/2009/s2588170.htm

Titulky:
Nenašiel som. Pomôžte preložiť tento film!

No comments:

Post a Comment