Friday, October 23, 2009

Police raid a bookshop in Exarchia, Greece

Police raid a bookshop in Exarchia, GreeceAtény

INFO:
http://teacherdudebbq.blogspot.com/2009/10/greek-law-and-order-minister-says.html
http://csaf.cz/spravy.php?sprava=1475

(en) (21. october 2009) Greek police have been accused of heavy handedness and over - reaction following a raid on a bookshop in central Athens following a book reading by the author Dimitris Papachristos.

Shortly after the reading approximately 50 masked riot police surrounded the Floral bookshop in the Exarchia district and arrested two teenagers inside prompting protests by members of the audience, including the author and journalists, Sotiris Damatapoulos, reporter with the Greek state broadcaster ERT and Stelios Elliniadis, radio presenter when they demanded to know why the officers were masked and had covered their ID numbers. As a result all three were also arrested.
Read more here...

(cz) Řecko: Policejní razie na kavárnu během prezentace knihy
AtényOd vítězství řecké „socialistické“ strany v posledních parlamentních volbách se aténská městská čtvrt Exarchia (se silnou anarchistickou tradicí) v centru města stále nachází pod kontrolou policie a území čtvrti je obsazeno velkým počtem policistů. Obyvatelé čtvrti jsou neustále kontrolováni a perlustrováni, na denním pořádku je zatýkání a věznění lidí. Oficiální média o policejní okupaci Exarchie mlčí, ale mnohým lidem po středeční policejní razii již nebude třeba nic vysvětlovat.

Ve středu (21. októbra 2009) kolem 22. hodiny policejní zásahovka v plné výzbroji zaútočila na kavárnu Floral v Exarchii, kde probíhala prezentace a debata o nové knížce C. Kasdaglisa, známého levicového spisovatele. V kavárně byli přítomní kromě anarchistů i zástupci parlamentní levice, po jejich odchodu z kavárny dochází k policejnímu útoku a policisté zatýkají dva mladé muže. Před kavárnu se začínají sbíhat místní obyvatelé.

Mezi lidmi protestujícími proti uvěznění dvou aktivistů byl i Dimitris Papaxristos, který byl zatčen společně s novinářem státní televize potom, co se snažili chování policie natočit na mobilní telefony. Dimitris Papaxristos je známou postavou studenského hnutí odporu proti vojenské diktatuře z roku 1973. Všichni ho znají jako hlasatele protivládního studentského rádia, které v té době vysílalo. Oba zatčení muži, Dimitros i novinář, byli v nočních hodinách policií propuštěni.

Na protest proti policejní represi místní obyvatelé Exarchie svolali na čtvrtek demonstraci s požadavkem okamžitého stažení policejních jednotek ze čtvrti.

Související odkazy na csaf.cz:
Řecko: Útok na bulvární noviny Espresso
Řecko: Velká socialistická represe na obzoru

Watch online / Pozrite si to online:
http://www.youtube.com/watch?v=AE4H6BLCQ_0

No comments:

Post a Comment